zondag 26 juli 2015

Onze eerste storm

Dieppe – Roscoff onze eerste echte storm.

We hebben het plan opgevat om van Dieppe in een ruk naar Roscoff te varen. Dat betekent dat we twee dagen en nachten door moeten zeilen, een goede test voor de oversteek van de Golf van Biskaje. De weersvoorspellingen zijn voor de komende dagen en nachten gunstig dus we durven het aan. Om 06.00u vertrekken we de 23e met zonsopgang uit de haven van Dieppe. Het wordt een rustige zeildag waar we om een beetje koers te houden veel gebruik van de motor moeten maken. Onze eerste echte maaltijd aan boord gemaakt, het werd een onherkenbaar iets met nauwelijks smaak, maar goed, je moet tenslotte eten.  De zee en wind blijven kalm en rond 22.30 gaat de zon onder en regent het gestaag maar rustig. Omdat we het toch wel spannend vinden besluiten om het kwartier even naar buiten te gaan en alles te controleren. Niet zo slim, maar het was onze eerste nacht!.... Midden in de nacht komen we op een spiegelgladde, windstille zee een zestal zeilboten tegen die ronddobberend wachten op wat wind. Maf gezicht.

Op 24 juli  rond 06.00u bereiken we de hoogte van Cherbourg. Dit is het punt waarop we besluiten wel of niet door te varen naar Roscoff. Gezien de omstandigheden en de informatie die we toen hadden was het wel duidelijk dat we door gingen varen. Achteraf gezien niet zo’n wijs besluit, onze weersvoorspelling voor de komende dag was in Bft waar wij dachten dat die in Kns was doorgegeven. Zodoende kwamen we rond 09.00u in een stevige storm met wind tot 28 knopen en golven van 4-5 terecht die aanhield tot een uur of 14.00 ’s middags. Je wordt behoorlijk door elkaar gesmeten in zo’n storm dat hebben we nu wel ervaren. De voorspelling voor de komende nacht zijn nog slechter dus na gebruik van de sateliettelefoon naar Marjorie en het oproepen van de kustwacht van Guernsey besluiten we de veilige haven van St. Peters Port op te zoeken. De zee kalmeert iets tot ca. 17.oou waarna het weer erg donker wordt en de golven hoger en de wind weer toenemen. Spannende momenten waarop we toch wel een beetje in onze piepzak zitten. We zijn dan ook erg opgelucht dat we veilig de haven van St. Peters Port bereiken. Om 19.45u leggen we totaal kapot aan.

We besluiten dan ook dat we de komende dagen hier blijven omdat het weer gaat stormen. Zo rond 21.30 gaan we lekker eten in een gezellige Engelse pub. We zijn blij op Engelse bodem te zijn maar na 44u constant op zee heeft die pub een deining… :-) we worden bijna zeeziek van het stilzitten, een heel raar gevoel. Om 22.30 total los naar bed.

Omdat we als derde aan een andere boot liggen moeten we de 25e toch weer om 07.15 op omdat andere boten willen uitvaren. Het is prachtig weer met een stevige NW wind. Van onze Belgische buren op de Mermaid (zo hebben we toch onze eerste zeemeermin gevonden :-) de tip gekregen om toch over te steken naar Teguier, zo’n 50 nm. Dus om 09.00u varen we de haven van St. Peters Port uit. Om 09.15 gaan de zeilen uit voor een heerlijk dagje zeilen. Stevige golven van 3-4 meter en (eindelijk eens) een gunstige wind. Zo rond 19.00u leggen we aan in Treguier. De weersvoorspelling voor de komende twee dagen geven hevige storm dus we blijven nu echt twee dagen hier om te rusten, wassen, boodschappen en klusjes doen.

Wat trouwens een groot avontuur is, beste landrotten; probeer eens zittend te plassen in een hellingshoek van 45graden zonder te knoeien…. En wat zeeziekte betreft dat gaat bijzonder goed, Jos is iets gevoeliger als hij binnen is geweest dan ik maar over het algemeen gaat het fantastisch. We eten wel, by the way, bakken vol met knackers tussendoor die ons helpen om toch iets in de maag te krijgen. Dat schijnt in ieder geval bij ons goed tegen zeeziekte te werken. Inmiddels zijn we zo ingeslingerd dat we zelfs in de storm een kwartiertje geslapen hebben.

We zijn nu zo’n 10 dagen samen op de boot en over het algemeen wordt de samenwerking tussen Jos en ik steeds beter. Af en toe zijn er uiteraard wat irritaties over en weer maar daar zijn we ook heel bewust van en dat maakt het ook weer gemakkelijk om die op te lossen.  Ik zal weer eens proberen om een filmpje te uplaoden.

Voor onze sponsors is het leuk om te horen dat we in iedere haven wel vragen krijgen over de stickers, ons goede doel en motieven. Het wordt dus wel gezien! En wat de plastic soup betreft; de zeeën die wij nu gezien hebben zien er gelukkig erg schoon uit :-)


De planning zoals die er nu uitziet is dat we a.s. dinsdag weer verder kunnen richting Roscoff en dan Brest. Tot later……

1 opmerking:

  1. Beste Jos en Ed, nogmaals wil ik, nu dus via jullie blog, mijn waardering en respect uitspreken voor de uitdaging die jullie zijn aangegaan. Mooi om jullie verhalen te lezen temeer nu jullie merkbaar vanuit jullie hart weergeven wat jullie ervaringen tijdens deze uitdaging zijn en wat het écht met jullie doet. Gewoon puur..toppie!! Jullie verhalen gaan erin als koek dus blijf ze vooral met de wereld delen. Behouden vaart en tot gauw weer.....

    BeantwoordenVerwijderen