Plastic vervuiling

Per jaar wordt wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik. Dit plastic wordt dus meteen weer weg gegooid. Het gaat daarbij vooral om verpakkingen van producten, plastic tasjes, drinkflesjes e.d. Een klein deel van al het plastic afval wordt gerecycled en een ander deel wordt verwerkt in de afvalverbranding. Maar helaas belandt heel veel plastic nog steeds in het milieu en komt het via kanalen en rivieren uiteindelijk in onze oceanen terecht. En daar vormt het een steeds groter wordend probleem.


Het afval drijft in het zeewater, verzamelt zich op de bodem of spoelt aan op stranden. Dieren zoals vissen, vogels en schildpadden raken erin verstrikt of zien het afval voor voedsel aan. Door de zee en de zon valt het plastic uiteen in kleinere deeltjes die zich nog gemakkelijker verspreiden. Inmiddels drijven er in de oceanen vijf reusachtige plastic vuilnisbelts en wordt op de meest afgelegen stranden van de aarde al plastic aangetroffen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit filmpje:







Gelukkig zijn er organisaties zoals Debris Free Bonaire en Schone Maas die zich bezig houden met het tegengaan en opruimen van de vervuiling. Kleinschalige initiatieven willen wij graag steunen. Maar we roepen ook op om zelf in actie te komen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt. Hieronder een paar tips:


  • Gebruik zo weinig mogelijk wegwerp plastic;
  • Neem een eigen boodschappentas mee naar de winkel;
  • Houd plastic afval apart zodat het gerecycled kan worden;
  • Gooi geen afval op straat of in het water: uiteindelijk komt het vaak in zee terecht;
  • Stap niet over zwerfafval heen, maar raap het op en gooi het in een afvalbak;
  • Gebruik geen verzorgingsproducten (o.a. scrubs) die plastic bevatten. Deze microbeads komen via de riolering in zee;
  • Help eens mee met een schoonmaakactie.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten